Skip to main contentSkip to footer

Gifting Money to Family in India: What’s Actually Taxable (and What Isn’t)

Someone in the family WhatsApp group asks the question every wedding season, every college admission, every time a parent wants to help with a house down payment: “if I give you money, do you have to pay tax on it?”

Most people either assume the answer is always no — family money is family money — or panic and assume every large transfer needs a lawyer. Neither is quite right. Here’s what the law actually says.

The short answer: gifts from relatives are tax-free, no matter the amount

Under Section 56(2)(x) of the Income Tax Act, money or property you receive without paying for it is normally treated as your income and taxed at your slab rate. But there’s a broad carve-out: if the gift comes from a “relative” as the Act defines it, it’s completely exempt — there’s no upper limit.

So if your father transfers ₹20 lakh toward your first home, your spouse moves money into your account, or your grandmother gifts you jewellery, none of it counts as taxable income for you, regardless of the amount.

Who actually counts as a “relative” under the law

This is where people trip up, because the legal definition is narrower than how most of us use the word “relative.” For an individual, it covers:

  • Your spouse
  • Your brothers and sisters, and your spouse’s brothers and sisters
  • Your parents’ brothers and sisters, and your spouse’s parents’ brothers and sisters
  • Any lineal ascendant or descendant of you or your spouse (parents, grandparents, children, grandchildren)
  • The spouse of anyone in the list above

Notice who’s missing: cousins, your closest friend, a colleague, or a distant relative by marriage who doesn’t fit the list above. Gifts from any of them are governed by a different rule.

Simple family tree diagram showing which relatives qualify for tax-free gifts in India

What if the gift is from a friend, cousin, or colleague?

Gifts from non-relatives are tax-free too — up to a point. If the total value of money (or property) you receive from all non-relatives in a financial year stays under ₹50,000, it’s exempt. Cross that threshold in aggregate, and the entire amount — not just the excess — becomes taxable as “income from other sources,” at your regular income tax slab rate.

So if a cousin gives you ₹30,000 for your birthday and a college friend adds another ₹25,000 later that year, you’ve crossed ₹50,000 in aggregate — and the full amount becomes taxable, not just the ₹5,000 over the line.

Gifts on your wedding are a separate exemption

Money and property you receive on the occasion of your own marriage are exempt from tax entirely, regardless of who gives it or how much it’s worth. This exemption is specific to the person getting married — it doesn’t extend to gifts given at a sibling’s or a friend’s wedding.

Property, not just cash, can trigger this rule

The same logic applies to property, not only money. If you receive immovable property — a flat or a plot of land — for free, or for a price well below its stamp duty value, the difference can be taxed as income, unless it comes from a relative, under a will, or through inheritance.

Inheritance and wills are always exempt

Anything you receive through inheritance or under a will falls outside the scope of this rule entirely, whoever it comes from. The same goes for gifts received “in contemplation of death” — a specific, narrower category under the law.

One thing couples often miss: gifting to a spouse isn’t the end of the story

Money you gift your spouse is tax-free for them to receive, as we’ve covered. But if they invest that money and it earns income — say, interest on a fixed deposit, or gains from a mutual fund — that income can get “clubbed” back into your own taxable income under separate clubbing provisions, rather than taxed in your spouse’s hands. It doesn’t undo the gift itself; it just means the tax department still looks at who the money originally came from when it comes to what that money then earns. This trips up dual-income couples more often than almost anything else in this article, simply because it isn’t intuitive.

A practical habit worth building: keep a paper trail

None of this requires a lawyer for routine family transfers. But if a gift is large, or comes from someone who isn’t technically a “relative” under the Act, it’s worth keeping basic proof on hand — a bank transfer record showing who sent it, and, for larger amounts, a simple gift deed stating it was given without consideration. It’s the kind of paperwork nobody thinks about until an assessing officer asks for it.

Quick answers

Is money from my father or mother taxable? No — parents are lineal ascendants, so any amount is exempt.

Can my grandparents gift me money tax-free? Yes, grandparents are covered as lineal ascendants too.

Is a gift from my father-in-law’s brother taxable? This one genuinely falls outside the “relative” list, so it’s governed by the ₹50,000 aggregate rule for non-relatives.

Do I need to declare tax-free gifts in my ITR? Gifts from relatives aren’t taxable, but large transactions can still show up in your Annual Information Statement (AIS) through bank reporting, so it’s worth being able to explain them if asked.

Is there a separate gift tax return to file? No separate “gift tax” return exists in India today. Taxable gifts, when they apply, are simply reported as income from other sources in your regular ITR.

This is general information, not tax or legal advice — everyone’s situation is different, and a chartered accountant can walk you through anything specific to your family. What’s rarely in dispute, though, is that most families lose track of who transferred what to whom over the years — which is exactly the kind of quiet mess an app like Famli, which brings your family’s bank accounts, SIPs, and FDs into one verified view, is built to help prevent.


This article is for general information only and does not constitute tax or legal advice. Please consult a qualified chartered accountant for guidance specific to your situation.

Investments are subject to market risks. Famli is a SEBI-registered Investment Adviser (INA000021979). Registration does not guarantee performance of advice or assurance of returns. Please read all scheme related documents carefully before investing.